• Brexit vanaf 1 januari 2021

  Brexit vanaf 1 januari 2021

  • 27 november 2020

  Kan je vanaf 1 januari 2021 nog aan de UK machines leveren met een CE markering?
  De UK is al sinds 31 januari 2020 officieel geen lid meer van de EU. Momenteel is er een overgangsperiode tot 31 december 2020. Het is nog niet duidelijk welke regels van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021. Wat de CE marketing betreft zal er een nieuwe markering geldig zijn voor het op de markt brengen van goederen in Groot-Brittannië . Voor Noord-Ierland blijft de CE regelgeving wel gelden.

  De nieuwe markering wordt de UKCA (UK Conformity Assessed). Deze kan aangebracht worden vanaf 1 januari 2021. De UKCA markering zal de essentiële eisen uit de huidige CE richtlijnen in eerste instantie overnemen. Het zijn vooral administratieve aanpassingen die te verwachten zijn op korte termijn. Zo is het niet ondenkbaar dat het technisch dossier in de Engelse taal moet ter beschikking zijn. Volgens CE mag dit naar keuze een van de officiële talen zijn van de EU.

  Het kan wel zijn dat het mechanisme van de ‘gemachtigde’ zal gelden zoals we dit reeds kennen voor machines van buiten de EU die geïmporteerd worden in de EU. In dat geval zal je als Belgische fabrikant een gemachtigde moeten aanstellen in de UK om de UKCA formaliteiten te vervullen. Voor een Britse fabrikant die aan België levert zal dit zeker zo zijn binnen de EU regelgeving. Omgekeerd is dit nog af te wachten.

  Tot 31 december 2021 is het echter toegelaten om je goederen nog met CE markering te leveren. Dit op voorwaarde dat de betreffende CE regelgeving niet gewijzigd is. Vanaf 1 januari 2022 zal je dan de UKCA markering ook moeten toepassen. Het is mogelijk dat er dan strengere regels van toepassing zullen zijn.

  De komende maanden verwachten we meer duidelijkheid. Wij volgen de evolutie op de voet verder.